Metal uit Kenia

Het algoritme van Blendle weet inmiddels dat ik van muziek houd, dus ik krijg nogal het een en ander aan gave muziekjournalistiek aangeboden tegenwoordig. Zo vond ik in de nieuwsbrief van vandaag een interview uit het Belgische Knack Focus met een jonge held uit de Keniaanse muziek-scene. Martin Khanja speelt al jaren in metalbands uit Kenia, maar breekt nu internationaal ook een soort van door in de underground-/indiescene, waardoor ook de Belgen hem inmiddels in het vizier hebben. Zijn band (eigenlijk duo) Duma schijnt opgepikt te zijn door het legendarische Amerikaanse label Sub Pop (o.a. bekend van Nirvana). Ik bekeek en beluisterde twee nummers op Youtube en verbaasde me over de heftigheid van zowel de beelden als de muziek. Het is meer een soort elektronische noise met schreeuw/grunt eroverheen dan dat het echt op metal lijkt, maar toch, dit soort muziek verwacht je niet uit een land als Kenia.

Omdat ik toch benieuwd was naar hoe Khanja klonk en oogde toen hij nog in ‘echte’ metal bands speelde, ging ik op zoek naar oude filmpjes van zijn band Lust of a Dying Breed. Hieronder zie je die band in de gloriedagen, waarschijnlijk ergens buiten in de Keniaanse zon, inclusief headbangende Kenianen vooraan het podium. Je hoort dat het hier en daar rammelt, maar ergens moet het talent dat nu met Duma zelfs zalen in Polen uitverkoopt (Duma schijnt ‘trots’ te betekenen in het Pools) toch al wel aanwezig zijn geweest. Dit lbijf ik volgen!

Lust of a dying Breed, live, vermoedelijk ergens in Afrika/Kenia/Nairobi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s