Ohtis – Schatze

Het is een zeldzaam recept voor popliedjes, een man en een vrouw die elkaar als een soort gefrustreerde geliefden/love interests toezingen, maar als het met de juiste muzikale ingrediënten gebracht wordt, kan het ware pareltjes opleveren. Twee van de beste voorbeelden daarvan zijn de klassieker Don’t You Want Me van The Human League en de oldskool hiphop-klassieker I Got a Man van Positive K. Wat mij betreft zou het nummer Schatze van Ohtis (een band/project van de singer-songwriter Sam Swinson) moeiteloos in bovengenoemd rijtje opgenomen kunnen worden. Maar dat had nooit gekund, als hij het nummer niet samen zou zingen in duet met een dame, in dit geval singer-songwriter Stef Chura. In de tekst van het lied Schatze bijten de twee elkaar afwisselend van alles toe. De manier waarop zij hem bijvoorbeeld inwrijft dat ie teveel computerspelletjes speelt (terwijl hij aandacht aan háár had kunnen besteden) zal veel echtlieden bekend in de oren klinken:

You’ve been playing that same
Goddamn video game
For twenty-seven nights and twenty-eight days
Grow the fuck up, dude, what the fuck?

Het hele punt van haar geklaag laat hij als druppeltjes van zijn eendenruggetje aflopen, getuige zijn tekst in het refrein:

I do, do what I please
I’m a piece of shit, I just think I’ll get away with it
It’s not difficult, I do it with ease

Hij doet gewoon precies waar hij zin in heeft. Ook in een relatie. (Hoeveel mannen – die daar eigenlijk te laf voor zijn – zouden niet stiekem wensen dat ze zo’n houding zouden aannemen tegenover hun wederhelft?!)

Maar het mooiste is natuurlijk dat zij riposteert met:

(Fuck you very much, sir)

Niet voor niks tussen haakjes gezet in de officiële weergave van de songtekst, want hij heeft natuurlijk, droogkomisch, het laatste woord in het refrein:

Absolutely

In het tweede couplet bewijst Swinson ook nog de hele cancel culture met een vleugje MeToo te kunnen mixen, als hij haar laat zingen:

You were fucking around
Anybody that you found
Then you got canceled on Instagram

Nou ja, luister en oordeel zelf maar.

En hier nog even de klassiekers:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s