Regenworm en pissebed

Inspirerende ‘kranten’-kop vandaag:

Pfff, die eeuwige neiging van de mensheid ook om van alles een wedstrijd te maken! Wie zegt dat regenwormen en pissebedden in elkaars vaar-, ehh, grondwater zitten? Ik heb daar zojuist bewijsmateriaal voor proberen te vinden (misschien zijn inderdaad wel minder pissebedden dan verwacht, omdat die wormen ze ineens massaal op blijken te vreten ofzo), maar tevergeefs. Is geen énkel bewijs voor.

Overigens is pissebed toch wel een van de mooiere namen voor een dier. Je zou denken dat pissebedden insecten zijn, maar nee hoor. Ze behoren tot de orde van de isopoda (dat klinkt trouwens ergens in de verte wel als het woord ‘pissebed’, ‘isopoda’; hussel een paar letters en verdomd, je bent er bijna!) met de klasse custacae (kreeftachtigen).

Toch maar even wat speurwerk naar de herkomst van het woord ‘pissebed’ verricht en dan blijkt dat het toch echt met het werkwoord ‘pissen’ te maken heeft. Vroeger verwerkte men deze dieren vermalen en wel in het eten vanuit de gedachte dat je daar bedplassen mee zou kunnen tegengaan. Een dergelijke vochtafdrijvende werking werd ook wel eens aan bepaalde bloemen toegeschreven. Een van die bloemen was een bepaald soort paardenbloem die in het Frans ‘pissenlit’ (piss en lit) werd genoemd. Een vertaling van die naam zou vervolgens in het Nederlands terecht zijn gekomen. In het laatste stadium van dit traject zou de naam van de bloem op een bepaald moment ineens voor dat gekke kreeftachtige bodemdiertje zijn gebruikt.

Zo kan ie wel weer. Heb een droge nacht vannacht en een morgen natte Sinterklaas, met een lekker drankje erbij ofzo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s