Herinnerings

Je hebt twee soorten mensen: mensen die bonnetjes opsparen in hun portemonnee en mensen die het niet doen. De eerste categorie valt ook weer in twee soorten mensen uiteen: mensen die de opgespaarde bonnetjes zonder pardon in de papierbak smijten en mensen die de bonnetjes uitgebreid gaan bestuderen om vervolgens een afweging te maken: welke bonnetjes moeten bewaard worden en welke niet? In die laatste categorie valt helaas ondergetekende. Het bestuderings- en afwegingsproces doet het brein alle kanten op gaan.

Wat eerst slechts een enigszins vergeeld en wazig geworden papiertje lijkt, kan plotseling, puur en alleen door een plaatsnaam en een datum, in iets veranderen wat je terugbrengt naar een bepaalde plek (vakantiebestemming!), een bepaalde tijd (vakantie!) en een bepaalde activiteit (glow-in-the-dark midgetgolf!) en voor je het weet komen de gekste details terug: een rare jaren ’70-poster in een verlaten eetcafeetje, een gigantische meneer met een veel te klein brilletje en een paardenstaart die uit een Smart stapt, terwijl het plenst van de regen en de maan slechts een piepklein schijfje is. En het blijft niet beperkt tot beelden. Soms kun je zelfs terughalen hoe het rook toen je voor een malle ‘trek-een-rare-bek-terwijl-je-met-weirde-zonnebril-debiel-op-de-motorkap-ligt’-foto de auto stilzette op een verlaten bergweggetje, terwijl je kind op de achterbank lag te ronken .

Nou ja, er zijn mensen die dit gevoel veel beter kunnen omschrijven dan ik. Een paar van de mooiste liedjes uit Spinvis’ oeuvre gaan erover, zoals Aan de oevers van de tijd. Het mooiste liedje over de nostalgische dagdroom is van Daniel Lohues en heet Herinnerings.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s