‘George Michael didn’t sing live tonight!’

Ik geloof dat ik ergens wel eens een column heb gelezen waarin de schrijver aangaf aan een soortgelijk syndroom te lijden als waar ik het hier over wil hebben: gePersonaliseerde Geleende Aforismen. Je hoort wel eens soundbites in je leven die je om de een of andere manier bijblijven, hoewel je geen idee hebt waarom precies. Ik heb dat met het zinnetje ‘George Michael didn’t sing live tonight!’

Ik heb dat zinnetje niet bedacht. Het werd op 14 november 1996 in Londen uitgesproken door zanger en songschrijver Bryan Adams, om precies te zijn tijdens een interview na de die avond opgenomen en live uitgezonden MTV Europe Music Awards. Over die gebeurtenis wil ik het zometeen nog hebben. Eerst nog even over hoe het werkt met zo’n gePersonaliseerd Geleend Aforisme (PGA). Een willekeurig stukje taal (dus niet noodzakelijkerwijs een levenswijsheid) dat je ooit ergens gelezen of gehoord hebt kan zich op bepaalde momenten in je leven aan je opdringen.

Met het genoemde voorbeeld werkt het bij mij als volgt.

Een collega heeft iets fantastisch onder de knie gekregen bij dansles, maar in plaats van dat hij het betreffende danspasje in de bedrijfskantine aan jou en je andere collega’s demonstreert, laat hij er een filmpje van op zijn telefoon zien: ‘George Michael didn’t sing live tonight!’

Er wordt in de aankondiging van een overzichtstentoonstelling van een historisch zeer belangrijke kunstschilder aangekondigd dat er nog nooit zoveel toonaangevend werk van deze schilder tegelijk op een plek aanwezig is geweest, maar eenmaal aangekomen bij de kamer waar het beroemdste werk zou moeten hangen, blijkt er alleen een (slechte) replica aanwezig te zijn: ‘George Michael didn’t sing live tonight!’

Je krijgt een rondleiding door een fantastische hippe bierbrouwerij die bekend staat om één heel lekker hoppig biertje, maar bij de aansluitende borrel blijkt dat ene biertje noch op de tap, noch op de fles aanwezig te zijn en moet je het doen met de inferieure laag-alcoholische variant: ‘George Michael didn’t sing live tonight!’

Zowel het optreden van Bryan Adams (absoluut aan alle kanten – dus zowel instrumentaal als vocaal – 100% live) als dat van George Michael (lijkt inderdaad behoorlijk playback) zijn keurig in hun geheel op Youtube terug te vinden, maar helaas, van het bewuste interviewtje met eerstgenoemde geen spoor. Ook tekstueel lijkt er niets van terug te vinden op internet. Ik ben bang (of ben ik er juist stiekem trots op?) dat dit dus een zeer persoonlijk, uniek aforisme is, dat ik verder met geen sterveling op aarde deel. Waarom is het me eigenlijk überhaupt bijgebleven? Dat weet ik denk ik nog wel. Bryan Adams had iets sympathieks en oprechts, waar George Michael enigszins schuw was. Het leek de eerlijke Adams daadwerkelijk aan het hart te gaan dat muziek live gespeeld dient te worden voor het publiek, of dat nou in de kroeg op de hoek is of voor miljoenen tv-kijkende Europeanen. En daar had en heeft ie een punt.

hqdefault

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s