Marcel Proust

Ach, iedereen doet wat anders met z’n vakantie. De een bakt een brood, de ander bezoekt een dorpsmuseum en ik probeer iedere dag een lied te maken. Het vorige lied was trouwens niet helemaal goed doorgekomen, dus misschien vind je het nog leuk om het hier alsnog te beluisteren.
Marcel Proust

Marcel Proust
Marcel Proust
Marcel Proust
Waar is de tijd gebleven?

Marcel Proust
Marcel Proust
Marcel Proust
Waar is de tijd gebleven?

Marcel Proust
(Ga lekker liggen op een bedje van stro)
Marcel Proust
(Les filles sont belles et les garçons sont beaux)
Marcel Proust
Waar is de tijd gebleven?

Marcel Proust
(Est-ce que vous avez des chambres d’hôtes?)
Marcel Proust
(Ben nog springlevend, maar ik ga ooit dood)
Marcel Proust
Waar is de tijd gebleven?

Marcel Proust
(Spreek niet goed Frans, maar u begrijpt me wel)
Marcel Proust
(Haricots verts uit blik van Bonduelle)
Marcel Proust
Waar is de tijd gebleven?

3 gedachten over “Marcel Proust

 1. Haha, mijn broer reageerde eigenlijk een beetje zoals L. Hij vond de tekst eerst nog wel aardig en een beetje mysterieus tot aan die laatste regels over Bonduelle. Toen dacht ie: Jja, nu verpest je het héle sfeertje ineens!’ Het erge is: dat laatste had ik zélf tijdens het schrijven gewoon ook door, en toch schreef ik het op! Er is dus dus iets geks met bepaalde zinnen en woorden dat je ze soms niet tegen kunt houden, terwijl je weet dat er misschien eigenlijk mensen zullen zijn die ze niet mooi gaan vinden. (Zou Baudet dat ook hebben?)

  Overigens heb ik helaas nog nooit iets van Marcel Proust gelezen en ik denk dat dat juist de reden is dat ik een lied over hem kon maken. Het niet-weten, het mysterie, wekt juist creativiteit en inspiratie op, terwijl ergens teveel vanaf weten soms juist dodelijk kan zijn voor die twee. (Dit gaat lang niet altijd op hoor, maar wel in veel gevallen.)

  Geliked door 1 persoon

 2. De mens is, als je het mij vraagt, een wezen dat altijd en eeuwig op zoek zal zijn naar zin en betekenis. En laten dat nu net schaarse goederen zijn geworden in een tijd waarin zoveel Grote Verhalen, of ze nu religieus of seculier van aard zijn, drastisch aan geloofwaardigheid hebben ingeboet. Maar een leven zonder zin, een bestaan dat in wezen absurd is (Sartre) en van toevalligheden aan elkaar hangt, vinden we al snel onverdraaglijk.

  De behoefte aan zin en betekenis gaat diep. We verlangen ze bijvoorbeeld ook van de liedjes waar we naar luisteren. Ik nam de proef op de som.

  E.: L., wil je eens naar dit liedje ‘Marcel Proust’ luisteren? Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
  L. (na een minuutje te hebben geluisterd): Waar gaat dit in godsnaam over? Ik heb geen idee waar het over gaat!
  E.: Het gaat eigenlijk nergens over.
  L.: Zet dan maar weer uit!

  We willen dus graag dat een liedje ergens over gáát, een verhaal vertelt dat ons meeneemt, of de expressie is van een gevoel dat ons raakt. En als dat niet zo is, voelen we ons al snel een beetje onbehaaglijk.

  Anderzijds: natuurlijk mag een liedje ook gewoon bestaan uit een spel van klanken en woorden, zonder dat er daardoor nu meteen een noemenswaardige betekenis wordt gegenereerd. Ik heb in elk geval de indruk dat je daar veel aardigheid in hebt en dit resultaat mag er zeker wezen. ‘k Wou dat ik jouw creativiteit bezat.

  En heb je in het betreffende werk van Proust het antwoord op je vraag nog gevonden? 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s