Klimaat & de (on-)zin ervan

Het is een van de grootste paradoxen van onze tijd: hoe meer we weten over de wereld en hoe makkelijker we al die kennis met alle aardbewoners kunnen delen, hoe groter de onenigheid over de staat waarin onze wereld verkeert. Dit soort gedachten schiet door mijn hoofd bij het zien van berichten zoals het onderstaande:
Schermafbeelding 2019-04-10 om 09.44.51.png

Als je zo’n kaartje ziet, kun je niet anders dan schrikken. Maar dan: wat als al die klimaatsceptici een punt hebben? Ze zullen toch niet voor niks op de gedachte gekomen zijn dat ze alle onheilsprofeten te vuur en te zwaard willen bestrijden? Gaat er nog een moment komen dat al die moderne communicatietechnologie niet tot onenigheid leidt, maar juist tot eensgezindheid? Was Michael Jackson er nog maar, dan kon ie er een lied over maken.

2 gedachten over “Klimaat & de (on-)zin ervan

  1. Ha Ed. Zo goed geïnformeerd als jij ben ik niet, maar wat je schrijft klinkt overtuigend. Dat van die sigarettenlobby is trouwens prachtig in beeld gebracht in de serie Mad Men.

    Like

  2. Binnen het IPCC, dat staat voor serieuze klimaatwetenschap, is er nu juist sprake van een hoge mate van eensgezindheid over oorzaken en gevolgen van de opwarming van de aarde. Vergeet verder niet dat de olie-industrie er veel aan gelegen is verwarring te zaaien over het verband tussen de uitstoot van broeikasgassen door de mens en de opwarming van de aarde. Zoals de sigarettenindustrie dat in het verleden ook al deed over het verband tussen roken en longkanker. Er staan immers grote belangen op het spel. En ook al zijn argumenten ad hominem meestal niet de sterkste, feit is wel dat nogal wat klimaatsceptici, met name in de VS, nu juist met die olie-industrie goede banden onderhouden. En ’t zijn ook nooit klimaatwetenschappers die sceptisch zijn over de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde, maar vaak gepensioneerde universiteitsprofessoren met een expertise op heel andere gebieden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s