30 clicks

Een nieuw – vast al vaker uitgevoerd – idee voor mijn blog: ga naar Wikipedia, click ‘blind’ dertig keer door en citeer een klein stukkie van de pagina waarop je uitkomt. Ok, hou je vast, daar gaan we!

______________________________________________________________________________________
De Smithsonian Institution is een Amerikaans onderwijs– en onderzoeksinstituut met bijbehorend museumcomplex. Het grootste deel van de faciliteiten is gevestigd in Washington D.C., met name aan de National Mall. Gezamenlijk bestaat de instelling uit negentien musea en zeven onderzoekscentra en beheert ze collecties met 142 miljoen voorwerpen. Het instituut en de musea worden gefinancierd en indirect beheerd door de Amerikaanse overheid.


Het “Kasteel” aan de National Mall dat als bestuursgebouw van het Smithsonian fungeert
_________________________________________________________________________________________

Ik heb het altijd een fantastische naam gevonden: Smithsonian. Het is een beetje alsof je een van de meest voorkomende Angelsaksische achternamen – Smith (Smid) – door een oppimpmachine schuift en er komt iets uit dat totaal science fiction-cool is. Een beetje Smid, een beetje supersonisch, kortom: Smithsonian. Maar ja, een beetje research leert al gauw dat de naam Smithsonian is afgeleid van Smithson, wat natuurlijk zoveel betekent als ‘zoon van Smid’. In Nederland kom je ons eigen equivalent daarvan (Smitse(n), of Smidse(n)) vooral tegen in namen van restaurants, en op het eerste gezicht niet zozeer in achternamen, hoewel de achternaam Smitse(n)/Smidse(n) vroeger wel degelijk gangbaar lijkt te zijn geweest.

Dat kasteel ziet er trouwens prettig traditioneel Europees uit, voor Amerikaanse begrippen.

Tot zover.