First Dates

De Nederlandse versie van het programma First Dates is weer begonnen. Het gat tussen de vorige reeks en de huidige werd door de omroep opgevuld met de Engelse versie. Ik keek daar een paar keer naar en mijn ogen uit (wat zijn Britten anders dan wij!) en zei tegen mijn vriendin: ‘Let maar op, hier ga je vanzelf ook naar kijken!’ Dat gebeurde heel lang niet en de afgelopen wee ineens wel en toen bleek dat er inmiddels alweer genoeg Nederlandse afleveringen klaar waren om die op de buis te vertonen.

Wat dit programma zo de moeite waard maakt? Een paar dingen:

1. Het zijn gewone mensen die deelnemen, geen BN’ers. Dat zijn we niet meer gewend, maar maakt het des te spannender om iets te voorspellen over het karakter van iemand en hoe diegene zal blijken te zijn in de loop van de date.

2. Het feit dat je kunt verspellen hoe een bepaalde date zal verlopen maakt het leuk om samen naar te kijken. Dat gaat ongeveer zo. Hij: ‘O jee, twee verlegen mensen die aan elkaar gekoppeld zijn, dan kan nooit goed gaan!’ Zij: ‘Ach jawel joh, dat is juist fijn, omdat ze zich dan geen zorgen hoeven maken over het feit dat ze verlegen zijn!’ Hij, nadat het is stukgelopen en de vrouwelijke deelnemer de mannelijke heeft afgewezen: ‘Ha! Zie je wel, ik zei het toch!’ Zij: ‘Ja, ja, je had gelijk…(zucht).’

3. Je kunt als kijker een soort karakterstudie maken van de deelnemers. Het zijn eigenlijk een soort kleine toneel-scenes, sketches, kleine dialoogjes zo je wilt. Als je aan taalliefhebber bent (Paulien Cornelisse kijkt ongetwijfeld) of scriptschrijver-met-voorliefde-voor-eigentijds-taalgebruik-in-dialogen (Kim van Kooten moet wel kijken) is dit programma eigenlijk een goudmijn.

Behalve de twee verlegen mensen waren er gisteren ook nog een hippe jong meisje en een hippe jonge jongen (lang blond haar, Brabantse tongval, werkte voor onze ogen eerst een shotje, toen twee biertjes en daarna een glas rode wijn weg) van ca 25, twee homoseksuele mannen van ca 50 en de onwaarschijnlijke combi van een knappe Arubaanse cosmetische dokteres en een eveneens knappe, doch ijdele piloot (beiden halverwege de dertig).

De zeepbel tussen de twintigers knapte veel sneller dan veerwacht, want de stoere zelfstandige meid bleek overgevoelig voor het bijdehante toontje van de blonde brabo (snel op haar teentjes geknapt, niet zo fraai op het scherm!), de twee mannen hadden een ontzettende klik, maar een van twee rookte en dat kon de ander uiteindelijk écht niet hebben en de Arubaanse cosmetisch dokteres tot slot leek na vijf minuten zo to-taal af te knappen op de ijdele piloot dat wij er op de bank toen al geen fiducie in hadden maar hé, laat dát nu juist de enige date van deze eerste nieuwe NL-aflevering zijn die uiteindelijk redelijk geslaagd blijkt! (in het afsluitende tekstje was te lezen dat ze inmiddels voor de tweede keer gaan afspreken).

Als je dit programma nog nooit gezien hebt, moet je echt een keer kijken. En het liefst daarna nog een keer en nog een keer, want dan weet je pas wat er zo goed aan is.

First Dates, vanaf maandag 22 oktober dagelijks om 19.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s