Graafmachines

DSC02084

Er is een graafmachine in de wijk! Een verademing voor zowel zoonlief (2,5) als papa (37,5), want met zo’n ding hoef je niet meer na te denken over wat te doen op een saaie dinsdagochtend.

Voordat mijn zoon geboren werd dacht ik niet zo na over wat kleine jongetjes boeit. Die zullen wel van autootjes en voetballen – misschien later ook computerspelletjes – houden. Dat hun passies veel specifieker zijn en dat een zo’n klein mannetje al een voorkeur heeft voor grote bouwapparaten, daar was ik me eigenlijk niet van bewust.

Toen zijn graafmachine-obsessie eenmaal aan het licht kwam, was het simpel om zijn honger te stillen. Allerlei familieleden bleken nog wel zo’n Bob de Bouwer-geval met schattige oogjes over te hebben en in de bieb zijn er al leerzame graafmachine-boekjes voor kindjes vanaf twee jaar. En omdat je nou eenmaal braaf alle tekst voorleest uit zo’n boekje zodra je merkt dat je spruit dat leuk vindt, weet hij binnen de kortste keren het verschil uit te leggen tussen een dieplepelbak en een schalengrijper (woorden die de spellingscontrole niet eens herkent) en zelfs dat een bulldozer met wielen (geen rupsbanden!) niet bulldozer heet maar shovel.

Vandaag zijn er drie mannen een halve straat aan het openbreken. Er is een jonge graafmachinechauffeur die niet te beroerd is wat dingen over zijn spannende beroep te vertellen (op de plek waar ze aan de snelweg werkten kon hij alleen onder een viaduct door als hij zijn graafarm volledig strekte, een hachelijke onderneming, aldus de jongeman), een besnorde veertiger met een Pakistaans uiterlijk die het graven in goede banen leidt en een lange, ervaren kiepautochauffeur. Op de momenten dat de kiepauto door de graafmachine gevuld wordt met stenen heeft laatstgenoemde niks te doen, waardoor ik me allerlei dingen afvraag over het onbenut laten van arbeidskracht.

Even later vang ik een heel klein brokje van hun gesprekken op, staande aan de andere kant van de straat. Snorremans vertelt de andere twee mannen dat hij binnenkort op Spitsbergen gaat wonen. Een vervreemdende gedachte voor zowel de twee Hollandse collega’s in het gezelschap als de stiekeme toeschouwer. Een Pakistaanse stratensloper op Spitsbergen: daar zit een boek in.

6 gedachten over “Graafmachines

Reacties zijn gesloten.