Sijs(je) (3)

nicoline

Gisteren plaatste ik een foto van een saucijzenbroodje en meteen gingen mijn taal-obsessieve radertjes draaien en kwam de vraag ‘saucijs, waar komt dat woord nou weer vandaan??!’ onherroepelijk op. Tsja, als je eenmaal hebt ontdekt dat etymologie – de herkomst van woorden – een van de leukste gebieden van de taalkunde is, kom je daar nooit meer van los. En laat bovenstaande mevrouw nou net de absolute koningin van de etymologie van het Nederlands zijn, dan snap je dat het Sijzen-cirkeltje van de afgelopen dagen nu dan echt rond is. Het zou me niks verbazen als ze zelf op wonderbaarlijke wijze toch nog een link tussen haar eigen achternaam, het worstenbroodje en het schattige vogeltje weet te leggen. En nou hoor ik je denken ‘ja, maar saucijs is toch verwant aan het Franse saucisson – worstje – dat op zijn beurt weer het Engels sausage heeft opgeleverd?’ Nee, maar dat is nou juist het leuke aan etymologie: het zit altijd allemaal uiteindelijk toch weer nét even anders in elkaar dan je verwacht had. Wacht ik ga Nicoline meteen even bellen om het te becijzen, ehhh… bewijzen.

Een gedachte over “Sijs(je) (3)

Reacties zijn gesloten.