Schelte van Aysma: van 17e eeuwse ridder tot 21e eeuwse BN’er

Schelte van AysmaEen oproep aan alle schrijvers van historische romans: willen jullie alsjeblieft iets met het hiernavolgende materiaal doen; het is goud, volgens mij. Hella Haasse kan het helaas niet meer doen, maar Japin, Rosenboom, pak de pen op en ga aan de slag.

Het verhaal begint als een klassiek archeologisch sprookje in de stijl van Indiana Jones: in een Fries kerkje wordt eerst een vier eeuwen oude ridderhelm gevonden en later ook nog het stoffelijk overschot van – misschien wel – de eigenaar. Akkoord, leuk voor  al die archeologen, historici, amateur-historici en het museum waar helm en andere vondsten binnenkort te bewonderen zullen zijn. Maar waar het mij als liefhebber van de betere geschiedenisboeken echt om te doen is is het volgende.

De laatste Van Aysma
Er blijkt daadwerkelijk nog een nazaat van de helm-dragende edelman rond te lopen in Nederland en – nu komt het – deze nazaat heeft zelf geen mannelijk nageslacht (wel nog een dochter, zie de eerste reactie op dit stuk hieronder). Hij is in de zeventig, zijn gezondheid is broos en het had niet veel gescheeld of hij had nooit kennis kunnen nemen van het feit dat speurneuzen nog eens op de botten van zijn verre voorvader zouden stuiten. Nu kon zijn wangslijm bij leven nog afgenomen worden en vergeleken worden met het DNA van de resten uit het kerkje. En wat bleek: een 100% match, bingo!

Dergelijk onderzoek schijnt tien jaar geleden überhaupt nog niet mogelijk te zijn geweest, maar wat gaaf dat DNA-tests niet alleen actuele moordzaken helpen oplossen, maar ons ook terug kunnen brengen naar de Gouden Eeuw. Want ook die speelt uiteindelijk een rol in dit verhaal. De edele ridder is – zo weten we uit bronnen – in 1637 op het slagveld gestorven, bij het Beleg van Breda. Wat zou het mooi zijn als onderzoek aan zijn stoffelijke resten ook nog zou kunnen uitwijzen hoe dat precies gebeurd is. Voorlopig is dat laatste nog een raadsel. Er is geen kogel gevonden bij zijn lichaam en zijn schedel en botten lijken onaangetast te zijn geweest op het moment dat hij stierf.

Maar onmisbaar voor een literaire kaskraker, een Hollandse bioscoophit wellicht zelfs, is toch wel het verhaal van de laatste telg in het geslacht Schelte van Aysma. Een kijkje in het hoofd van degene die erachter komt dat hij bestaat, maar ook een kijkje in het hoofd van de man zelf op het moment dat hij erachter komt wat er allemaal ontdekt is, ik doneer er zo een paar tientjes voor op een crowdfunding-site.

Update 4 april: Ik merk dat dit bericht sinds vandaag ineens enorm veel gelezen wordt, maar ik kom er niet achter waardoor dit precies komt. Misschien leuk als je even een reactie achterlaat om te laten weten hoe je bij deze post terechtkwam.

 

12 gedachten over “Schelte van Aysma: van 17e eeuwse ridder tot 21e eeuwse BN’er

 1. Schelte van Aysma is ‘hot’, ook weer sinds bekend werd dat hij een ‘met militaire eer’ herbijzetting zou krijgen op 23 mei in Schettens. Dit heeft inmiddels indrukwekkend plaats gevonden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Great beat ! I would like to apprentice while you amend
  your site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh sorry Miranda, ik ga het aanpassen! Fijn dat je mijn stukje hebt gevonden. Er was ineens een paar dagen geleden een soort piek in het lezen van mijn verhaal en toen vroeg ik me af of er ergens een linkje naartoe was geplaatst o.i.d., maar daar kom je kennelijk nooit helemaal precies achter. Ik hoop oprecht dat er nog eens iets met het verhaal van je vader en je verre voorvader gedaan wordt, want ik vond het het interessantste historische nieuwsbericht dat ik in tijden had gelezen. Het verbaasde me ook dat ik er alleen een groot stuk in het AD over kon vinden en verder niks in andere kranten. Moet wel eerlijk bekennen dat ik alleen Google heb gecheckt, waar ik misschien ook Blendle had kunnen proberen, maar toch. Bedankt voor je reactie!

  Geliked door 1 persoon

 4. Beste, ik kom op dit bericht. Aangezien de laatste telg mijn vader is. Dus wel een nageslacht, alleen vrouwelijk.
  Mooi als er iets over geschreven wordt.
  Mvg Miranda Raaijmakers Lauta van aysma

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s