Morrissey

Toen ik een uurtje geleden de huiskamer ging stofzuigen had ik ineens heel veel zin om daarbij het liedje Girlfriend in a Coma van The Smiths te luisteren. Eigenlijk is het lang niet het beste liedje van de band en komt het denk ik niet eens in de buurt van de top 5 beste songs van ze. Waarom het dan toch een soort eeuwigheidswaarde heeft? Het is die onwaarschijnlijke combinatie tussen humor en muziek, tussen een tekst die eigenlijk behalve komisch ook heel tragisch is (want over een girlfriend in een coma) en een hoog gitaarpingeltje dat juist ontzettend vrolijk is. Ik zag een keer een documentaire over de band waarin Bono verklaarde dat hij bijna een auto-ongeluk veroorzaakte toen hij het nummer op de radio hoorde, zo hard moest hij er om lachen. Ik snap dat dus helemaal, al was het maar omdat ik zelf denk ik minstens zo’n slechte chauffeur ben als de U2-zanger. Verder is er ook een boek dat de titel Girlfriend in a Coma draagt, ik meen geschreven door Douglas Coupland, maar houd me ten goede. Of het boek er eerder was of juist het lied, dat weet ik niet en eigenlijk wil ik dat mysterie maar gewoon in stand houden.